fredag 20 december 2013

Julgodis-favoriter!

Tänkte presentera min julgodisfavoriter!
De första tre nedan är gamla favoriter, chokladkolan längst ner är ny för i år och hamnade direkt i toppstriden över bästa julgodiset!

Först ut är de klassiska Mozart-kulorna:
Så här gör du;
Skär nougat i lagom små kuber
Klä kuberna med lite mandelmassa
Doppa hela härligheten i choklad smält över vattenbad
Jag toppade mina med en liten bit valnöt..


Trillingnöt:
Så här gör du:
Rosta 100 g hasselnötter i ugnen på 175 grader, lägg dem i en kökshandduk och gnugga bort skalet så gott det går.
Smält 100 g mjölkchoklad över vattenbad, lägg i nötterna i chokladen.
Plocka upp nötterna tre och tre med en gaffel och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt trillingnötterna stelna
Smält sedan ytterligare 100 g mjölkchoklad, doppa trillingnötterna igen, låt stelna.
Ringa över lite av den överblivna chokladen på trillingnötterna.


Kola med polkagriskross:
  • Så här gör du;
  • Koka ihop 2 dl vispgrädde, 2 dl ljus sirap och 2 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull. Krossa lite polkagrisar, häll "smulet" i smeten, spara de lite större bitarna. Koka kolan till ca 125 grader. Häll upp på bakplåtspapper, strö över de krossade polkagrisarna. Skär i lagom bitar när det svalnat lite.

 Malins favoritjulkola:
Ett recept ur Pernilla Wahlgrens bok "Pernilla jul". I denna bok heter receptet Familjens favoritjulkola, men eftersom det numera är även min favorit har den blivit omdöpt.. =)
Så här gör du;

Smält 100 g smör i en tjockbottnad kastrull. Blanda i 2 dl vispgrädde, 3 1/2 dl socker, 1 dl sirap, 3 msk kakao, 1 msk vaniljsocker, 2 msk glukos eller honung (detta gör att kolan inte sockrar sig). Rör med en visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under kokningen. Koka på medelvärme till temperaturen når 125 grader eller gör kulprovet.
Häll upp smeten i en smord liten långpanna ca 20X30 cm (jag hällde smeten på ett smort bakplåtspapper som jag la i en form). Lyft sedan försiktigt över hela "kakan" till en skärbräda och skär eller klipp i lagom stora bitar. Vik in kolorna i smörpapper.


Ikväll vankas det griljering av julskinka, inget är så gott som den första mackan med skinka och senap medan skinkan fortfarande är lite varm.. mm...

Det har även skett lite förändringar i lillemans rum, ska visa er dem så snart allt är klart!! 

På tal om lilleman så åkte han sin premiärfärd med buss idag! Eftersom jag har semester tog vi bussen in till samhället (endast några kilometer) men det var mycket uppskattat av den lilla herren! Sedan tog vi en fika och ett litet besök biblioteket innan vi åkte hem igen. Lagom utflykt för en 2,5-åring! 

Har ni köpt klart julklapparna förresten?! Vi köper mest till barnen och till dem är det redan klappat och klart. Imorgon åker vi nog in till stan och handlar det sista till våra familjer, med sambons släkt har vi lottat julklappar, på min sida ska vi köpa något litet var till varandra. Skönt när det slipper bli hysteri med alla paket!

 Kram till er!

1 kommentar:

  1. Å så mycket gottigt!
    Vill önska dig en riktigt GOD JUL!
    Kram Anna

    SvaraRadera